Het maatschappelijk doel van een sociale organisatie is de reden waarvoor jullie als team ‘s ochtends gemotiveerd zijn om uit bed te komen en aan de slag te gaan. Bij het formuleren van je maatschappelijke doel(en) is het belangrijk dat deze concreet, meetbaar, realistisch en haalbaar zijn. Het maatschappelijk doel is een belangrijk onderdeel uit de Theory of Change.
Het maatschappelijke doel is de reden waarvoor jij en je team ‘s ochtends uit bed komen om aan je sociale onderneming te werken.
Het zijn de oplossingen op de maatschappelijke problemen van onze tijd:
Alhoewel het vaak over grote maatschappelijke onderwerpen gaat is het belangrijk om concreet te blijven en de doelen zo dicht mogelijk binnen jullie eigen invloedssfeer te houden.
Een concreet doel is een doel dat niet op verschillende manier te interpreteren is.
De hamvraag is: is het doel zo concreet geformuleerd dat ik het uiteindelijk kan meten? Gelukkig zijn is lastig om te meten. Zingeving is al beter meetbaar. Mensen aan het werk helpen is nog vaag. Mensen een structurele veilige werkplek bieden waar ze zich gezien en gehoord voelen en wat leidt tot meer zelfstandigheid en eigenwaarde is een stuk concreter en daardoor beter te meten.
Bij het stellen van een doel is naast de meetbaarheid ook belangrijk dat jullie er als organisatie een directe invloed op hebben.
Alhoewel dit een concreet en meetbaar doel is, is de vraag in hoeverre een sociale organisatie hier een direct invloed op heeft. Wellicht past dit doel bij de VN, maar bij een sociale organisatie met iets minder reikwijdte is dit doel waarschijnlijk niet binnen de invloedsfeer van de organisatie.
De vraag van invloed raakt vaak ook de vraag in hoeverre een doel realistisch en haalbaar is. Als jullie er geen invloed op kunnen uitoefenen is het doel automatisch onhaalbaar en onrealistisch.
Soms zijn doelen wel binnen de invloedsfeer van een sociale organisatie, maar niet haalbaar.
Naast dat dit doel misschien niet heel concreet is, is hij ook onhaalbaar. Het is een mooie missie, maar geen realistisch doel. Een sociale organisatie kan misschien tien of honderd mensen met een beperking aan een baan helpen, maar alle mensen met een beperking is geen realistisch doel.
Zoals gezegd is de hamvraag: kunnen we dit uiteindelijk meten? Aan de hand van deze vraag wordt snel duidelijk of een duidelijk concreet, binnen de invloedssfeer en haalbaar is.