Waarom is impact meten belangrijk?

impact meten startersgids

Gijs van Beusekom

14-3-2023

Samenvatting

Een sociale organisatie heeft als bestaansrecht om impact te maken. Door het meten van je impact kun je concrete concrete cijfers en ontwikkelingen verzamelen. Deze cijfers en ontwikkeling kun je inzetten om ervan te leren en te communiceren naar stakeholders.

Een sociale onderneming starten (of voor een sociale organisatie werken) doe je meestal niet om rijk te worden. Maar als je je tijd, energie (en geld) niet in een onzekere toekomst stort om met je klassieke Porsche 911 over de boulevard van San Sebastian te kunnen paraderen waar doe je het dan wel voor?

Vaak is het antwoord: om een verschil te maken. Om een bijdrage te zijn. Om iets voor de maatschappij te beteken.

Winst, winst en nog eens winst

In een traditionele organisatie is de vraag: waar doe je het voor vaak eenvoudiger, namelijk zoveel mogelijk winst maken. Om te weten of het de goede kant op gaat met een traditionele organisatie houd je bij hoeveel geld je uitgeeft en hoeveel er binnenkomt. Als er meer binnenkort dan er uitgaat maak je winst en doe je het goed. Natuurlijk is het in de praktijk vaak ingewikkelder (Uber is een traditioneel bedrijf dan de eerste 11 jaar van zijn bestaan verlies heeft gedraaid). Toch komt het (ook bij Uber) uiteindelijk neer op wel of geen winst.

De financiële cijfers worden door traditionele bedrijven dan ook nauwlettend in de gaten gehouden en gebruikt om beslissingen op te baseren en om naar stakeholders te communiceren (investeerders bijvoorbeeld).

Impact, impact en nog eens impact

Hoe zit dat met sociale organisaties? Geld is voor hen vaak eerder een middel dan een doel. Zonder geld kan ook een sociale organisatie niet voortbestaan, maar de cruciale vraag is niet: maken wij winst, maar maken wij impact?

Een traditioneel bedrijf heeft een boekhouder die de boekhouding doet (in dienst of ingehuurd). Hoe weet een sociale organisatie of het de goede kant op gaat met de organisatie en het daadwerkelijk een verschil maakt? Door het meten van de impact.

Dus, waarom impact meten?

De impact cijfers en ontwikkelingen zijn voor een sociale organisatie het kompas om de koers mee te bepalen. Om de juiste beslissingen op het juiste moment te maken is het dus belangrijk dat een sociale organisatie beschikt over concrete impact cijfers en ontwikkelingen. Dat wil zeggen dat de sociale organisatie meet in hoeverre ze daadwerkelijk een positieve invloed hebben op hun stakeholders.

Het bijhouden van je winst/verliesrekening geeft vaak een duidelijk beeld van de financiële situatie van je organisatie (alhoewel de boekhouding uiteraard ook extreem ingewikkeld gemaakt kan worden). Bij impact cijfers is dat iets complexer. De cijfers zijn meestal sterk voor interpretatie vatbaar. Wat mij betreft is de belangrijkste reden om je impact te meten niet om exacte cijfers te verkrijgen, maar om te leren en te groeien. Tegelijkertijd is het denk ik belangrijk om open te zijn over de aannames die je doet en de beperkingen van je metingen.

Doen, leren en groeien

Impact meten is geen eenmalige exercitie waarmee je een mooi rapport tevoorschijn tovert om vervolgens weer verder te gaan met de orde van de dag. Impact meten is een continu proces van doen, leren en groeien. Je doet onderzoek en houdt bij wat de resultaten zijn. Je analyseert de cijfers en bevindingen. Trekt conclusies en formuleert leerpunten. Op basis van die conclusies en leerpunten plan je een nieuw onderzoek. Dit proces blijft zich continu herhalen.

Communiceren

Naast het interne leerproces kan het meten van jullie impact ook een grote bijdrage leveren aan de communicatie van jullie organisatie.

Als sociale organisatie zetten jullie je in voor een maatschappelijk doel. Door deze impact concreet te maken kun je je communicatie geloofwaardiger maken.

Of het nu gaat om een update voor je investeerder of een bericht op LinkedIn voor je volgers: concrete impact spreekt een stuk meer aan dan aannames en beloftes.

Concrete impact helpt om:

  1. Collega’s te laten zien welke bijdrage jullie samen zijn aan de wereld.
  2. Klanten laten te zien wat je voor ze betekent.
  3. Potentiële klanten laten zien wat je voor ze kan beteken.
  4. Financiers laten zien wat je met hun geld doet.
  5. Potentiële financiers (investeerders, subsidies, fondsen en/of donaties) laten zien wat je met hun geld gaat doen.
  6. Etc.